Samtidigt som det talas om införandet av effekttariffer bryter möbeljätten IKEA ny mark. Företaget börjar ta plats i branschen för solceller. IKEA satsar på att utveckla helhetslösningar för konsumenter med syftet att göra dem mindre beroende av elbolagen. IKEA har bland annat, liksom Tesla, släppt ett hembatteri för lagring av el. De samarbetar med en brittisk tillverkare av solcellspaneler, Solarcentry. Tillsammans har de lanserat laddningsbara hembatterier som kan kopplas till solceller. Ambitionen är enligt IKEAs hållbarhets- och innovationschef Håkan Nordkvist att bli det första globala solföretaget, vilket kan komma att bli en potentiell mardröm för elbolagen.

Idag finns IKEAs solpaneler i sex länder. Sverige är inte ett av dessa i nuläget, men redan 2025 ska IKEAs solcellssatsningar vara etablerade på alla företagets 30 marknader, säger Nordkvist. Så vi väntar med spänning (hehe) på Sveriges tur.